Vandaag hebben de Grieken een belangrijke les gehad in de waarde van democratie. Ondanks een luid en duidelijke “oxi” tegen de hervormingen van de Europese Unie en IMF, hebben vannacht, op het nippertje, de leiders van de Griekse regering een 13 pagina tellende documenten van voorstellen om hun economie te hervormen aan de Europese Commissie overhandigd. De voorstellen zijn inclusief dezelfde voorstellen van Europese Commissie voorzitter Jean-Claude Juncker waartegen de Grieken in een referendum afgelopen zondag nee hebben gezegd. Verwacht wordt dat de voorstellen, indien akkoord, snel door het Griekse parlement zullen worden geloodst.

De gewone Griek kan dit niet anders dan met verbazing en woede aanzien. Wanneer naar hun mening gevraagd wordt, negeert de politiek hun wensen als het uitkomt; zelfs, wanneer de door de politiek gewenste uitkomst bereikt wordt. Hiermee wordt in de bakermat van de democratie het concept van een overheid van en door het volk verkracht en voor dood achtergelaten. Het Griekse volk heeft steevast “nee” geroepen, de Griekse staat en de Europese politieke elite horen slechts een “ja”, net zoals een jonge vrouw dat roept tegen iemand die zijn zin wilt doordrijven. Wat we de volgende ochtend aantreffen is hartverscheurend.

De Griekse tragedie gaat dus een nieuw hoofdstuk in. De onvermijdelijke correctie gaat nog even uitgesteld worden en Griekenland zal onder de chantage van de Europese Unie hervorming doorvoeren waar het volk geen zin in heeft. Wat kan men nu doen? Doorgaan betekent nog meer verarming van Griekenland; het cyclus van lenen om leningen af te betalen is de weg naar eeuwige horigheid. Maar het einde van steun betekent korte termijn chaos en leed voor de Grieken en, in mindere mate, de overige lidstaten van de Europese Unie en buitenlandse investeerders.

De enige manier om te hervormen is, helaas, om alle ziekte in de economie weg te snijden. Het grote probleem van Griekenland is de anti-kapitalistisch sentiment en ontbreken van ondernemersklimaat. Maar liefst de helft van de bruto binnenlands product van Griekenland wordt uitgevoerd door het publieke sector. Dit moet uiteraard eerst uit de private economie onttrokken worden; uit de winsten van ondernemers en werknemers. Laat er nou net in Griekenland een cultuur van corruptie en cliëntelisme dusdanig woekeren dat er slechts een fractie van het geinde geld overblijft voor publieke diensten. En die diensten zijn er volop in Griekenland. Tal van monolithische staatsbedrijven in Griekenland slokken talloze euro’s op zonder enige prijsprikkel om efficiënt te werken of om op de kosten te letten. Het publieke sector in Griekenland is als een 40 kg wegend gezwel op het lichaam van de economie; wegsnijden dus.

Als Griekenland uit de euro stapt, kan het een eigen munt invoeren; of zelfs mensen zelf hun munten laten kiezen. Waarom mag ik niet met dollars of yuan of bitcoin betalen? Dat is echter een topic voor een ander artikel. Hoe dan ook, een eigen munt zal devalueren tegen de grote wereld munten waardoor een aantal zaken zullen geschieden:

  1. Griekenland zal failliet gaan. De ten dode opgeschreven bankensector in Griekenland moet zonder pardon failliet mogen gaan. Buitenlandse investeerders zullen verliezen moeten incasseren. Soevereine landen zullen ook hun verlies moeten nemen. Depositohouders kunnen een beroep doen op het depositogarantiestelsel. Griekse hervormingen zullen keihard terug komen in overige Europese landen met alle hevigheid van onbedoelde consequenties van gestapelde interventies. Zwakkere landen zullen misschien zelf over de rand van faillissement gaan. Misschien valt de euro helemaal.
  2. het zal veel goedkoper worden voor buitenlandse bedrijven om zich in Griekenland te vestigen. Hiermee kunnen nieuwe industrieën ontstaan;
  3. het zal duurder worden om zaken te importeren; hiermee ontstaat een stimulans om een binnenlandse maakindustrie op te zetten
  4. toerisme, nu al een groot deel van de Griekse economie, zal nog aantrekkelijker worden voor toeristen met dollars en euro’s.

Vooral punt 1 is het grote angstbeeld van Europese leiders. Niet alleen heb je te maken met onrust en korte termijn chaos, het einde van de euro of een splitsing in een neuro en een zeuro  betekent inleveren van macht voor de Europese elite. Dat bovenal is onverteerbaar voor onze leiders. Het kan echter niet anders. De huidige welvaartsstaat is gebaseerd op drijfzand. We lenen al decennia om het te betalen. Dit is op lange termijn onhoudbaar. Dit cruciale leermoment zal zich binnen enkele jaren aandienen. Velen zullen de gevolgen voelen; niet geheel onterecht. Kiezers maken telkens weer keuzes voor leiders die dit beleid uitrollen. Maar we moeten de storm uitzitten en nooit vergeten dat het planmatig inrichten van de economie en het vernietigen van individuele rechten ten gunste van een niet nader omschreven publiek belang het zo ver gebracht heeft.

Uit het stof van de onvermijdelijke correctie kan dan eindelijk afgerekend worden met collectivistische noties die van vrije mensen horigen maken. We kunnen een samenleving bouwen die op vrijwilligheid gebaseerd is in plaats van dwang en andermans ideologie. De tijd dat we weer naar elkaar kijken in plaats van naar Den Haag of Brussel kan dan aanbreken.

Er moet nog zoveel veranderen maar het eerste dat moet veranderen is het probleem dat politici steeds “ja” horen als het volk “nee” roept.

 

Geef een reactie