Hubert Jongen, een van de oprichters van de Libertarische Partij (LP) en het Libertarisch Centrum is plotseling op 15 juni 2016 op 88-jarige leeftijd overleden.

Hub Jongen maakte zijn Ingenieursbureau Jongen 500 man groot. Na het lezen van Ayn Rand’s Atlas Shrugged werd Hub objectivist en libertariër. Later sprak hij Ayn Rand persoonlijk. Hub en zijn vrouw Riet van Roon waren mede-initiatoren van het Libertarisch Centrum, de Vrijbrief, het libertarische hulpfonds LIFHAS, de Tweede Libertarische Wereldconferentie, de Libertarische Partij, Libertarian.nl en Vrijspreker.nl. Hij schreef meer dan 6500 artikelen.

In 1975 richtte Hub Jongen samen met Michiel van Notten het Libertarisch Centrum Nederland op, en trad sindsdien op als voorzitter. Het was de eerste Nederlandse libertarische organisatie, en één van de eerste in Europa. Tijdens de eerste decennia van de nieuwe vrijheidsbeweging was Hub nauw betrokken bij vrijwel alle libertarische activiteiten, waaronder de organisatie van vele honderden bijeenkomsten en conferenties, en de publicatie van het eerste Nederlandse libertarische tijdschrift “De Vrijbrief”, dat in 2003 opging in het blog Vrijspreker.nl.

Ook speelde Hub een belangrijke rol in de internationale libertarische beweging. In 1982 woonde Hub de eerste wereldconferentie bij van ISIL (International Society for Individual Liberty) in Zürich. Later zou hij ook toetreden tot het bestuur van ISIL en daarmee bijdragen aan het opbouwen van een wereldwijd netwerk van libertariërs en klassiek-liberalen in vele tientallen landen.

In 1983 was hij een van de organisatoren van de eerste libertarische conferentie die in Europa werd gehouden, in Brussel. Later trad hij op als een van de oprichters en president van Libertarian International, een wereldwijde netwerkorganisatie voor vrijheidslievenden, dat conferenties organiseerde in met name West- en Oost Europa.

Hub was ook een ‘lifetime member’ van de Libertarian Party in de Verenigde Staten, de eerste en grootste libertarische partij ter wereld, opgericht in 1971, en inmiddels uitgegroeid tot de op twee na grootste politieke partij van Amerika. De bekendste presidentskandidaat van de Libertarian Party was Ron Paul. Haar huidige presidentskandidaat, Gary Johnson, staat op 12 procent in de meest recente opiniepeilingen.

In 1993 trad Hub op als een van de oprichters en bestuurders van de Nederlandse Libertarische Partij. Toine Manders, politiek leider van de LP, zei: “Ik ben diep bedroefd door het nieuws van de dood van Hub Jongen. Hij was niet alleen een van de oprichters en eerste bestuurders van de LP, maar hij was ook nauw betrokken bij de verkiezingscampagne van de LP voor de Tweede Kamerverkiezingen in 1994, en speelde daarmee een sleutelrol in deze belangrijke opstartfase van de LP. Ook na zijn aftreden als bestuurder bleef hij altijd bereid om de LP met raad en daad te ondersteunen. De LP is nu de snelstgroeiende partij van Nederland, met name op sociale media, en dit danken wij voor een groot deel aan Hub Jongen. We zullen hem missen.”

Vrijspreker.nl publiceerde de volgende necrologie:

“De nestor, mede-oprichter van de libertarische beweging in Nederland en aanjager van Libertarian International is plotseling overleden. Hub was de oer-libertariër en de onvermoeibare, altijd bezige organisator, schrijver en inspirator voor alle libertarische gebieden en uitingen. Of het nu Vrijbrief, Vrijspreker, discussie, promotie, of politici aanschrijven was, Hub zette het in gang en was er altijd mee bezig. Meer dan 6.500 artikelen van hem op de Vrijspreker geven niet alleen werklust maar ook visie, zuiverheid en enthousiasme voor het libertarisme weer. Zijn geest blijft bestaan in de talloze artikelen op deze site, maar ook u kunt deze levend houden door te continueren waar hij heeft moeten stoppen.”

Geheel conform zijn levensovertuiging, koos Hub al op jonge leeftijd voor een carriere als ondernemer. Hij maakte zijn Ingenieursbureau Jongen 500 man groot. Hub is nooit echt met pensioen gegaan. Nadat hij zijn bedrijf had verkocht, bleef hij actief als organisatie-adviseur.

Hub Jongen wordt overleefd door zijn vrouw Riet, met wie hij zeer nauw samenwerkte, zijn zoon Louk, en zijn twee kleinkinderen.

Hieronder een interview dat vrijheidradio met Hub Jongen had in 2014

Geef een reactie