fonds
Afgelopen week kwam het Fonds Podiumkunsten met hun toekenningen van subsidies naar buiten. 60% van de aanvragen werd afgewezen, maar de één miljoen naar rockband De Staat (o.a. voor een tournee langs bejaardentehuizen) was geen probleem. Er ontstond ophef over de schijn van belangenverstrengeling rond adviseur Arjo Klingens. Maar na een avondje googlen ontdekte ik dat zij niet de enige is.
Door Johan Jongepier
Dit artikel bevat achtergrondinformatie die wordt behandeld in deze aflevering van Vrijheidradio
De staat spekt de Staatskas
De Nijmeegse rockband de Staat krijgt 4x 236.000 euro voor de komende 4 jaar. De band schijnt redelijk succesvol te zijn waardoor het vreemd is dat ze subsidie nodig zouden hebben.
Het Fonds Podiumkunsten keurde 40% van de subsidieaanvragen goed. Noorderslag festival en Orkater vielen dit maal buiten de boot.
Nu is er ophef over de manager van de Staat. Arjo Klingens. Arjo (Adriana Johanna) Klingens is eigenaresse van La La La management die de belangen van de Staat behartigd. Maar zij is ook werkzaam bij Fonds Podiumkunsten als adviseur.
Citaat van
hun website: Het Fonds Podiumkunsten werkt met een adviseurspool waaruit het Fonds adviescommissies per aandachtsgebied en per subsidieronde samenstelt.
Taakomschrijving aldus Arjo zelf:
 •  Lezen en adviseren van subsidieaanvragen
 •  Deelnemen aan vergaderingen betreffende deze zaken
 • Concerten, shows en festivals bezoeken en daar rapporten over schrijven. 
 • Deelnemen aan discussies met betrekking tot subsidiebeleid, reguleringen toekomstige ontwikkelingen.

Arjo zegt overigens een verklaring te hebben getekend om niet aan belangenverstrengeling te doen.En voor wie interesse heeft is hier een reactie directeur Fonds Podiumkunsten en reactie van de Staat.

Belangenverstrengeling bij andere adviseurs
Na een avondje googlen op namen van andere adviseurs viel het mij op dat het bij vrijwel iedere naam bingo is. Ik heb 10 willekeurige namen van de 160 adviseurs uitgekozen en bij slechts 2 vond ik geen schijn van belangenverstrengeling
 1. Armeno Alberts kreeg voor zijn ensemble Gending in 2014 met succes subsidie los (pdf).
 2. Adviseur Alida Dors is oprichtster van dansgroep Backbone  dat 40.000 euro subsidie krijgt.
 3. Alexandra Broeder en Joop Kuyvenhoven hebben beiden bij Bonte Hond gewerkt dat ook wel eens subsidie heeft ontvangen.
 4. Adviseur Hildegard Draaijer is directrice van DOX, dat ook subsidie ontvangt
 5. Adviseur Jasper Weck is hoofd van theater de Veste in Delft dat 35000 subsidie per jaar ontvangt.
 6. Cees Langeveld was tot kort geleden lid van de Raad van Toezicht van het Fonds Podiumkunsten en tevens statutair directeur van het Chassé Theater te Breda waarvan de directeur Theo Inniger ook nog eens adviseur is. En hoppa: 35000 subsidie per jaar.
 7. Helen Basten is actief als bedrijfskundig begeleider bij de transitie van poppodium Doornroosje naar een groter gebouw en ook adviseur bij Fonds Podiumkunsten, en hoppa: 35000 euro per jaar aan subsidie. Een eerder project waarbij ze betrokken was, Music Meeting in Nijmegen kreeg ook al subsidie.

Het kan allemaal toeval zijn en wie weet is er geen sprake van verstrengelde belangen, maar er is dan wel heel veel geloof nodig om dat verhaal te kunnen geloven. Zeg maar de dosis geloof van een religieus extremist.

Daarom lijkt het mij een beter idee om subsidies helemaal af te schaffen en het terug te geven aan de belastingbetaler, zodat die zelf kan bepalen waar hij het aan uitgeeft. In deze tijd van crowdfunding is subsidie iets wat volkomen achterhaald is en niet meer van deze tijd en zelfs in essentie volkomen immoreel. Je pakt eerst op onvrijwillige basis geld af van hardwerkende belastingbetalers, stopt dit in een pot waar allerlei adviseurs met belangen omheen dansen en het geld verdwijnt vervolgens in projecten waar vrijwel niemand op zit te wachten.

2 Responses to Nog meer verstrengelde belangen bij Fonds Podiumkunsten

Geef een reactie